Bewegen is gezond, dit is waarom!

01 maart 2023  

We weten allemaal dat beweging belangrijk is om gezond te blijven. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel en hoe lang moet u bewegen? Beweegt u wekelijks voldoende? Wilt u dat wel eens weten? Doe de zelftest!

Waarom is bewegen belangrijk?

Er gebeurt van alles in uw lichaam zodra u gaat bewegen. Dit is waarom bewegen goed is voor uw lijf: 

 1. Minder kans op diabetes type 2
 2. Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
 3. Verbeterde werking van uw brein
 4. Verhoogt uw weerstand
 5. Helpt om stress kwijt te raken
 6. Slaapt sneller in
 7. Betere energieverbranding
 8. Vrijkomen van gelukshormonen
 9. Betere conditie
 10. Positieve invloed op uw gewicht

Aanbod in de regio

Er zijn in onze regio allerlei organisaties en initiatieven die kunnen helpen om voldoende te bewegen. Vaak gratis of tegen een kleine vergoeding.

 • Walking Sports: wilt u wekelijks een paar uur sporten op een lager tempo en vooraf samen genieten van een kop koffie? Walking Sports staat voor plezier, ontmoeten en bewegen. Bekijk alle vormen waar u aan deel kunt nemen.
 • De Sportcoaches organiseren diverse sportactiviteiten in de gemeente Meierijstad. Van multisporten voor 55+ op een lager tempo, sportactiviteiten voor jongeren, Bizzisport Schijndel tot Speciaal Sporten in Veghel voor kinderen met een autisme aanverwante stoornis. Bekijk hier het complete overzicht van de sportcoaches.

Speciaal voor kinderen

Bewegen voor mensen met een beperking

Speciaal voor ouderen

 • Bent u 55 jaar of ouder en wilt u graag deelnemen aan bewegingsactiviteiten als gym, yoga, zwemmen en dansen én vindt u het leuk om sociale contacten te leggen? Bekijk het diverse aanbod op Beweeg ONS.
 • Sociaal FITaal is een beweeg- en gezondheidsprogramma voor ouderen die weinig of niet bewegen en behoefte hebben aan (meer) sociale contacten en graag aan hun fitheid willen werken. 
 • Gymles voor ouderen. Gymactiviteiten voor iedereen vanaf 55 jaar op verschillende locaties in de regio. 

Leuke apps

 • SamenGezond-app. Deze gratis beweeg-app helpt op een leuke manier meer te bewegen. Elke week een persoonlijk weekdoel, houdt uw afstand en routing bij als u wandelt, fietst of hardloopt én regelmatig winacties. 
 • Steffie gezond, goed bewegen is een handige website waarmee u op een leuke en makkelijke manier leert wat gezond eten en goed bewegen is.